Anstånd och studieuppehåll

Beslut 2023-10-20 (reg.nr 244-3391-23)

Det finns inte något krav i högskoleförordningen eller i Universitets- och högskolerådets föreskrifter att den sökande vid ansökningstillfället inte får ha känt till de omständigheter som senare medför att den sökande önskar få anstånd med studiestarten. Vidare innehåller varken högskoleförordningen eller Universitets- och högskolerådets föreskrifter något bemyndigande för högskolorna att själva utfärda bindande lokala föreskrifter vad gäller anstånd och studieuppehåll.

Bakgrund

AA antogs inför höstterminen 2023 till utbildningen Hälsovetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng, vid Linnéuniversitetet. Hon ansökte därefter om anstånd med att påbörja studierna vårterminen eller höstterminen 2024. Som skäl för sin ansökan angav hon att behöver ta hand om sitt barn som ännu är för ung för att få plats på förskola i Sverige. Hon inkom bl.a. med intyg från folkbokföringen till stöd för sin anmälan.

Linnéuniversitetet avslog ansökan med hänvisning till att AA inte angett skäl för anståndet som bedöms motsvara de särskilda omständigheter som enligt högskoleförordningen ger rätt till anstånd med att påbörja studierna.

Yrkande m.m.

AA överklagar beslutet och anför bl.a. följande. Hon ansökte om anstånd eftersom hennes dotter bara är 8 månader gammal. Mödrar i Sverige har rätt att vara hemma med sina barn till dess att barnet har fyllt ett år. Det är inte möjligt att lämna barn som är yngre än ett år på förskola i Sverige. Hon önskar därför anstånd med att påbörja studierna nästa termin eller nästa år.

Linnéuniversitetet vidhåller sitt ställningstagande och anför i huvudsak följande. Även om skäl relaterade till barn kan utgöra särskilda skäl för anstånd är en nödvändig förutsättning för att få anstånd att det uppgivna skälet inte var känt och utanför sökandens kontroll, vid tiden för anmälan.

AA har yttrat sig och ber samtidigt att hennes ansökan ska beviljas och att hon får anstånd med att påbörja studierna till nästa termin.

Skäl

Enligt 7 kap. 33 § högskoleförordningen (1993:100) får en högskola, om det finns särskilda skäl, i enskilda fall besluta att den som är antagen till utbildning på grund-nivå eller avancerad nivå vid högskolan får anstånd med att påbörja studierna eller får fortsätta studierna efter studieuppehåll. Universitets- och högskolerådet får meddela närmare föreskrifter om anstånd och om studieuppehåll.

Enligt 1 a § Universitets- och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:3) om anstånd med studier för antagna samt studieuppehåll kan särskilda skäl för anstånd med att påbörja studierna vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring, studentfackliga uppdrag, militär grundutbildning enligt förordningen (2015:613) om militär grundutbildning eller uppskjuten ledighet enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning. Särskilda skäl kan också vara tids-begränsad provanställning enligt 12 § lagen (2012:332) om vissa försvarsmakts-anställningar eller tjänstgöring i Försvarsmakten för den som är anställd som tidvis tjänstgörande gruppbefäl, soldat eller sjöman enligt denna lag.

Utgångspunkter för Överklagandenämndens prövning

Överklagandenämnden konstaterar inledningsvis att det inte finns något krav i högskoleförordningen eller i Universitets- och högskolerådets föreskrifter att den sökande vid ansökningstillfället inte får ha känt till de omständigheter som senare medför att den sökande önskar få anstånd med studierna. Vidare innehåller varken högskoleförordningen eller Universitets- och högskolerådets föreskrifter något uttryckligt bemyndigande för högskolorna att själva utfärda bindande lokala föreskrifter vad gäller anstånd och studieuppehåll. En sådan tolkning av bestämmelserna som Linnéuniversitetet har gjort i detta fall, innebär därför en otillåten begränsning av de aktuella bestämmelserna. (jfr Överklagandenämndens beslut 2012-09-21, reg.nr 47-962-12)

Överklagandenämndens bedömning

Överklagandenämnden anser att förutsättningar föreligger för nämnden att pröva överklagandet i sak och gör därmed följande bedömning.

Av Universitets- och högskolerådets föreskrifter framgår att vård av barn kan vara ett sådant särskilt skäl som kan ligga till grund för anstånd med att påbörja studierna. Överklagandenämnden anser därmed att de skäl som AA har anfört till stöd för sin ansökan, är sådana särskilda skäl som innebär att hon ska medges anstånd med att påbörja studierna. Överklagandet ska därför bifallas och anstånd medges till vårterminen 2024.

Nämndens beslut

Överklagandenämnden för högskolan bifaller överklagandet och medger AA anstånd med att påbörja studierna till vårterminen 2024.

Sidan publicerades den 21 november 2023