Antagning

Beslut 2023-10-20 (reg.nr 23-3172-23)

Fråga om ett lärosäte kan ändra ett beslut om antagning till den sökandes nackdel genom att besluta om rättelse.

Bakgrund

AA ansökte inför höstterminen 2023 till Sociologi, kandidatkurs, inriktning organisation och arbetsliv, 30 högskolepoäng (hp), vid Örebro universitet. Universitetet beslutade den 12 juli 2023 att AA var behörig till den sökta utbildningen och antog honom till utbildningen.

Örebro universitet har därefter, den 11 augusti 2023, beslutat om rättelse av antagningsbeskedet. Av beslutet framgår följande. Örebro universitet har på grund av förbiseendefel, av misstag, vid överföring av antagningsuppgifter i systemet NyA, manuellt lagt in AA som behörig istället för behörig med villkor. Information gällande behörighetskrav finns tillgänglig i kursplanen. Det står klart att beskedet/beslutet om antagning är uppenbart oriktigt och att det har sin grund i ett förbiseendefel/misstag från lärosätets sida. Med anledning av beslutar Örebro universitet om rättelse enligt 36 § förvaltningslagen. AA är genom beslutet om rättelse antagen med villkor till kursen Sociologi, kandidatkurs, inriktning organisation och arbetsliv, 30 hp, och ska senast vid kursstart uppvisa behörighet för att kunna ta erbjuden plats i anspråk.

Yrkande m.m.

AA överklagar beslutet om rättelse och anför i huvudsak följande. Både kontrollbeskedet och antagningsbeskedet innehöll uppgift om att han var behörig och antagen till kursen. Han anser att han har de förkunskaper som krävs för att få studera vidare, och att han skulle klara kandidatkursen utan några bekymmer. I och med att han fått felaktiga besked, samt besked med kort varsel, har han fått dåliga förutsättningar att uppfylla förkunskapskraven.

Örebro universitet vidhåller sitt beslut om rättelse och anför i huvudsak följande.

AA läser på Personalvetarprogrammet och har inför höstterminen 2023 ansökt till Sociologi, kandidatkurs, inriktning organisation och arbetsliv, 30 hp. Behörigheten till den sökta kursen är Sociologi, fortsättningskurs, inriktning organisation och arbetsliv, 30 hp. AA har godkända resultat om 22,5 hp från den behörighetsgivande kursen och uppfyller inte behörigheten då han är underkänd på delkursen kvantitativ metod I, 7,5 hp.

AA, och ytterligare några studenter, blev felaktigt bedömda som behöriga till utbildningen och antogs utan villkor gällande särskild behörighet, både i urval 1 och urval 2. När den felaktiga behörighetbedömningen upptäcktes, den 7 augusti 2023, kontaktades studenterna genast via telefon. De informerades om den felaktiga behörighetsbedömningen och om att de inte uppfyller behörighetsvillkoret. De informerades också om att de borde ha blivit antagna med villkor om särskild behörighet.

Den 11 augusti 2023 fattades, i samråd med en jurist vid universitetet, beslut om rättelse av antagningsbeskeden. Besluten delgavs studenterna samma dag via e-post. AA blev även uppringd av en antagningshandläggare vid studentavdelningen.

I samband med beslutet om rättelse av antagningsbeskeden lade universitet till villkor om särskild behörighet på de felaktigt antagna studenternas kurstillfälle i Ladok. Då beslut i antagningssystemet NyA inte går att ändra i efterhand, lade universitetet till en tjänsteanteckning i NyA med hänvisning till beslutet om rättelse.

AA var medveten om vilket behörighetskrav som gällde när han anmälde sig till den sökta kursen. Han anmälde sig till, och blev underkänd i, omtentorna med examinationsdatum den 2 juni samt den 14 augusti 2023.

AA uppfyller inte behörighetskravet och medges inte heller undantag från behörighetsvillkoren då det underkända momentet är nödvändigt för att han ska kunna tillgodogöra sig den sökta kursen som innehåller ett självständigt arbete.

Skäl

Av 7 kap. 4 § högskoleförordningen (1993:100) framgår att frågor om antagning avgörs av högskolan.

Beslut om antagning till högskoleutbildning är att betrakta som myndighetsutövning mot enskild. Ett positivt beslut om antagning är ett så kallat gynnande beslut, som i princip inte kan ändras utan vinner negativ rättskraft (se till exempel JO:s beslut den 30 november 2007, dnr 5907-2006).

Av handlingarna i ärendet framgår att Örebro universitet har beslutat att ändra AA:s gynnande beslut om antagning med stöd av 36 § förvaltningslagen.

Enligt denna bestämmelse får den myndighet som har meddelat ett beslut rätta beslutet om det innehåller en uppenbar felaktighet till följd av myndighetens eller någon annans skrivfel, räknefel eller något annat liknande förbiseende.

Av förarbetena till förvaltningslagen framgår att rättelse enligt nämnda bestämmelse i princip förutsätter att någon saklig ändring av det tidigare beslutet inte sker. Det är i stället fråga om rent formella rättelser. Rättelse bör således användas som uttryck för korrigeringar som inte innebär någon ändring i sak medan uttrycket ändring bör användas i fråga om andra slags korrigeringar. (Se prop. 2016/17:180 s. 223 och 227.)

Enligt 37 § förvaltningslagen får ett beslut som till sin karaktär är gynnande för någon enskild part bara ändras till den enskildes nackdel om det framgår av beslutet eller de föreskrifter som det har grundats på att beslutet under vissa förutsättningar får återkallas, om tvingande säkerhetsskäl kräver att beslutet ändras omedelbart, eller om felaktigheten beror på att parten har lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter.

Överklagandenämnden konstaterar att Örebro universitet i och med sitt beslut om rättelse har ändrat AA:s beslut om antagning i sak. Bestämmelsen om rättelse enligt 36 § förvaltningslagen har därför inte varit tillämplig. Att ändra beslutet från behörig till behörig med villkor har varit till nackdel för AA. Örebro universitet har inte uppgett att beslutet ändrats med stöd av 37 § förvaltningslagen. Nämnden anser inte heller att någon av de omständigheter som omnämns i bestämmelsen föreligger i detta fall.

Mot denna bakgrund konstaterar Överklagandenämnden att Örebro universitet inte haft fog för att ändra AA:s beslut om antagning till hans nackdel. AA:s överklagande ska därför bifallas på så sätt att Örebro universitets beslut om rättelse ska upphävas.

Nämndens beslut

Överklagandenämnden för högskolan bifaller överklagandet och upphäver Örebro universitets beslut om rättelse från den 11 augusti 2023. Detta innebär att beslutet om antagning från den 12 juli 2023 gäller och att AA är antagen till Sociologi, kandidatkurs, inriktning organisation och arbetsliv, 30 högskolepoäng, höstterminen 2023.

Sidan publicerades den 21 november 2023