Antagning

Beslut 2023-11-06 (reg.nr 23-3500-23)

Ett lärosäte måste alltid göra en individuell prövning av en ansökan om undantag från behörighetsvillkor utifrån om sökanden har förutsättningar att tillgodogöra sig den sökta utbildningen utan att uppfylla behörighetsvillkoren. En ansökan kan alltså inte avslås med hänvisning till egna generella ställningstaganden, som att det inte föreligger synnerliga skäl eller att bedömningen ska vara restriktiv.

Bakgrund

AA ansökte om undantag från behörighetsvillkoren för tillträde till kursen Läkemedelstoxikologi och toxikokinetik, 3 högskolepoäng (hp), höstterminen 2023, vid Göteborgs universitet. Kursen är på avancerad nivå och ges på Apotekarprogrammets sjunde termin. Göteborgs universitet avslog ansökan med motiveringen att AA bedöms sakna förutsättningar för att tillgodogöra sig kursen.

Yrkande m.m.

AA överklagar beslutet och anför i huvudsak följande. Hon är övertygad om att hon besitter den nödvändiga kunskapen och kompetensen för att gå vidare till nästa kurs. Hon var bara en poäng ifrån att bli godkänd vid tentamen på kursen Farmakologi, läkemedelskemi och sjukdomslära 2, 12 hp. Att vänta ett helt år för att få fortsätta studierna skulle hindra hennes övergripande inlärningsupplevelse.

Göteborgs universitet vidhåller sitt ställningstagande och har i ett yttrande anfört bland annat följande. Beslutet att avslå ansökan fattades eftersom synnerliga skäl saknades för att frångå Apotekarprogrammets regler gällande formella förkunskapskrav. Förkunskapskraven till kurserna inom Apotekarprogrammet har avpassats på ett noggrant sätt med hänsyn till de faktakunskaper och generiska färdigheter som en student behöver ha med sig från tidigare kurser. Universitetet bedömer därför ansökningar om undantag restriktivt. AA saknar godkänt betyg i fyra kurser på programmet, däribland kursen Farmakologi, läkemedelskemi och sjukdomslära 2, 12 hp, som är ett av behörighetskraven till den aktuella kursen.

Skäl

Allmänna bestämmelser om grundläggande och särskild behörighet till utbildning på grundnivå och avancerad nivå finns i 7 kap. högskoleförordningen (1993:100).

Enligt 7 kap. 3 § högskoleförordningen får en högskola om det finns särskilda skäl besluta om undantag från något eller några behörighetsvillkor. Undantag från något eller några behörighetsvillkor ska göras om sökanden har förutsättningar att tillgodogöra sig den sökta utbildningen utan att uppfylla behörighetsvillkoren.

Överklagandenämnden för högskolan konstaterar att regeln i 7 kap. 3 § högskoleförordningen innebär att lärosätet alltid ska pröva om den sökande har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen utan att uppfylla behörighetsvillkoren. Det finns alltså inte utrymme för att avslå en ansökan om undantag från behörighetsvillkoren med hänvisning till att det inte föreligger synnerliga skäl, eller med hänvisning till att lärosätet har generella ställningstaganden om att vara restriktiva vid sin bedömning.

Universitetet har dock även motiverat sitt ställningstagande med att AA saknar godkänt betyg i fyra kurser på programmet, däribland kursen Farmakologi, läkemedelskemi och sjukdomslära 2, 12 hp, som är ett av behörighetskraven till den aktuella kursen. Universitet menar därför att AA saknar förutsättningar att tillgodogöra sig den aktuella kursen.

Överklagandenämnden gör vid prövningen av överklagandet en samlad bedömning av den klagandes meriter i förhållande till behörighetskraven för sökt utbildning. I likhet med Göteborgs universitet anser nämnden att det inte föreligger förutsättningar för att medge AA undantag från det aktuella behörighetsvillkoret till den aktuella utbildningen. Överklagandet ska därför avslås.

Nämndens beslut

Överklagandenämnden för högskolan avslår överklagandet.

Sidan publicerades den 21 november 2023